Skocz do zawartości

Recenzja: Buty na podwyższeniu Guido Maggi, część 1

Non Vid

Rekomendowane odpowiedzi

RECENZJA: BUTY NA PODWYŻSZENIU GUIDO MAGGI, CZĘŚĆ 1

Dziś recenzuję moje pierwsze zamówienie od Guido Maggi — włoskiej luksusowej firmy produkującej buty na podwyższeniu.

Buty na podwyższeniu (buty podwyższane, elevator shoes) są zaprojektowane tak, aby dodawały wzrostu w porównaniu do zwykłych butów. Najczęściej wykorzystuje się je przy okazji ślubów, gdy panna młoda pragnie założyć wysokie obcasy. Jednakże, sprawdzają się również podczas każdego wydarzenia towarzyskiego, na którym chcielibyśmy nieco zyskać na wzroście.

Czyni je to szczególnie przydatnymi dla panów o skromniejszej posturze. Są również doskonałe dla mężczyzn z długim tułowiem i krótkimi nogami, ponieważ mogą pomóc sprawić, że sylwetka będzie wyglądać bardziej proporcjonalnie. Jeśli są dobrze zaprojektowane, buty na podwyższeniu mogą być bardzo wygodne (można w nich tańczyć, choć nie polecałbym uprawiania w nich sportu). Można argumentować, że noszenie ich może również pomóc w utrzymaniu prawidłowej postawy pleców (choć zwiększa to obciążenie stóp, podobnie jak w przypadku wysokich obcasów).

Najbardziej normalnie wyglądające wersje dodają 6-8 cm do twojego wzrostu, co jest o 3-6 cm więcej niż regularne buty/botki. Jest to stosunkowo subtelna różnica, ale z pewnością odczuwalna. Bardziej ekstremalne modele mogą dodać nawet więcej, kosztem estetyki projektu buta.

Niestety, buty na podwyższeniu są wciąż raczej niszowym produktem, więc istnieje tylko kilka firm szewskich, które je produkują, a większość z nich tworzy okropnie wyglądające potworności, używając najtańszych materiałów. W końcu, gdy prawie nie masz konkurencji, po co skupiać się na jakości?

Guido Maggi jest jednym z wyjątków od tej reguły. To włoska firma szewska, która stara się wypełnić niszę na rynku, tworząc wysokiej jakości "luksusowe buty na podwyższeniu". Oznacza to wykorzystanie jakościowych materiałów i dużej ilości umiejętnej pracy ręcznej. Są otwarci na dostosowywanie produktów z oferty (takie jak zmiana kolorów i detali), a także wykonują projekty na zamówienie.

Dziś przedstawię wam dwie pary, które zamówiłem. Zrecenzuję je z mojej perspektywy miłośnika klasycznego męskiego stylu — wasze doświadczenia mogą się różnić. Zdjęcia poniżej są zrobione po konserwacji butów produktami Saphir, a następnie noszeniu ich przez pewien czas, ponieważ w takim stanie będą znajdować się przez większość swojego życia.

BUT 1 — BIAŁE NISKIE TRAMPKI "BIARRITZ"

Klasyczny biały trampek był miłą niespodzianką. Zwykle nie jestem fanem odzieży sportowej, ale te buty zaskoczyły mnie tym, jak luksusowo się prezentują.

Projekt jest bardzo elegancki, z 7 rzędami oczek na sznurówki, a dodana wysokość jest podzielona między grubszą podeszwę i cholewkę. Kilka perforacji z boku tworzy wyimaginowaną linię dzielącą but na dwie części, wizualnie skracając go, aby sprytnie ukryć efekt podwyższenia. Te trampki można nosić z odzieżą sportową, ale można je również nosić z casualowym garniturem.

Zastosowana skóra jest bardzo miękka — co stanowi ogromny kontrast w porównaniu ze sztywną, kiepską skórą w tańszych trampkach na podwyższeniu, które zamówiłem w Polsce w zeszłym roku. Prawdopodobnie właśnie ze względu na tę miękkość skóry, oczka na sznurowadła zabezpieczono metalowymi pierścieniami (wybrałem mosiężne, aby pasowały do złotej biżuterii). Sznurówki są porządnej jakości. Podeszwa wykonana jest z lekkiej gumy, która wydaje się nieco sprężysta (szczególnie przy pięcie, do czego trzeba się przyzwyczaić), ale jest bardzo wytrzymała. To zdecydowanie nie buty na jeden sezon.

Dodana wysokość może wynosić +6-8 cm. Wybrałem wersję z +7 cm i muszę przyznać, że jestem bardzo zadowolony. Wydaje się to idealnym kompromisem, gdzie buty wyglądają całkowicie normalnie, twoje stopy są w stosunkowo naturalnej i wygodnej pozycji, a jednak otrzymujesz już znaczne podwyższenie.

BUT 2 — PENNY LOAFERS "LUCERNE"

Ta ukryta perełka to najbardziej klasyczny loafer w linii produktów Guido Maggi.

Muszę przyznać, że byłem nieco sceptyczny co do pomysłu loafersów na podwyższeniu. To klasyczne niskie buty z cienką podeszwą, więc z pewnością podwyższenie rzucałoby się w oczy, prawda? No właśnie nie do końca.

Zaledwie +6,5 cm sprawia, że model ten idealnie równoważy estetykę buta z dodanym podwyższeniem. Jestem nawet zaskoczony, dlaczego GM nie promuje bardziej tego projektu i prezentuje go tylko w jednym, dość niszowym bordowym kolorze.

Loafersy mają klasyczny pasek z otworem w kształcie skrzydeł. Przód typu moc toe jest nieco cofnięty, co sprawia, że wygląda smuklej niż inne projekty loafersów z oferty GM. Z boku kształt jest bardzo elegancki, a projekt podwyższenia tak subtelny, że trudno go dostrzec nawet z perspektywy osoby noszącej. Nosząc je, powiedziałem jednemu przyjacielowi, że to buty na podwyższeniu, a on nie mógł mi początkowo uwierzyć, nawet patrząc z bliska.

Ponieważ jest to but wizytowy, skóra nie jest tak wyjątkowo miękka jak w trampkach. Mimo to jest wysokiej jakości i sprawia wrażenie luksusowej w dotyku. Mając na uwadze trwałość, poprosiłem o średniobrązową skórę pełnoziarnistą, zamiast domyślnej opcji z bordowej szczotkowanej skóry. Brąz okazał się nieco ciemniejszy niż się spodziewałem, ale stanowi wszechstronny dodatek do mojej (głównie ciemnej i klasycznej) garderoby.

Skórzane podeszwy w tych butach sprawiają wrażenie najbardziej eleganckich ze wszystkich modeli GM. Są szyte metodą Blake (dzięki czemu nie wystają poza cholewkę), cienkie i idealnie nadają się do noszenia z garniturem. Należy jednak uważać na poślizg, ponieważ początkowo są BARDZO gładkie — można to wyraźnie odczuć chodząc po drewnianej podłodze. Polecam poprosić o dodanie antypoślizgowych gumowych nakładek, tak jak i ja zrobiłem.

KOLEJNA CZĘŚĆ WKRÓTCE!

Powyższe dwie pary butów to 2 z 4 par, które zamówiłem. Pozostałe dwie pary to klasyczne oksfordy, ale moja stopa była nieco za wysoka dla modeli z najwyższymi wkładkami +8 cm. Kiedy napisałem o tym do Guido Maggi, od razu zaoferowali wymianę wkładek. Zatem w mojej następnej recenzji przyjrzę się kolejnym dwóm parom butów GM, a także ich obsłudze klienta i polityce gwarancji/zwrotów. Zrecenzuję również ich asortyment produktów, a także podam kilka wskazówek dotyczących wyboru najlepszej pary butów na podwyższeniu. Zapraszam.

gm11.jpg

gm12.jpg

gm13.jpg

gm14.jpg

gm15.jpg

gm16.jpg

gm17.jpg

gm18.jpg

gm19.jpg

gm21.jpg

gm22.jpg

gm23.jpg

gm24.jpg

gm25.jpg

gm26.jpg

gm27.jpg

gm28.jpg

gm29.jpg

• Like 6
  • Oceniam pozytywnie 1

17 godzin temu, Non Vid napisał:

BUT 1 — BIAŁE NISKIE TRAMPKI "BIARRITZ"

Przy tym modelu, osoby postronne mogą nawet nie zauważyć że but podwyższa +7cm. Sporo producentów modowo-sieciowkowych ma takie wyższe podeszwy w swojej aktualnej ofercie. Oczywiście inna jakość, po prostu chciałem zauważyć fakt, że widuje "na mieście" osoby w butach podobnych wizualnie. Stąd wniosek, że taki design może być już odbierany jako naturalny.

17 godzin temu, Non Vid napisał:

BUT 2 — PENNY LOAFERS "LUCERNE"

Konstrukcyjnie jest to coś w stylu ukrytej koturny w środku?

3 godziny temu, suede napisał:

Konstrukcyjnie jest to coś w stylu ukrytej koturny w środku?

Tak, w jednym i drugim. Sprawia to, że tył musi być nieco wyższy i wzmocniony (jak widać na zdjęciach), ale efekt jest dość subtelny.