Skocz do zawartości

[Warszawa] Król Garnitury MTM

Non Vid

Rekomendowane odpowiedzi

https://www.moda-krol.pl/

Niedawno zdecydowałem się wybrać do salonu Król w Warszawie. Od początku zachęcała mnie cena. Garnitur MTM od 2000 zł brzmi naprawdę dobrze — jest to sporo taniej, niż w bespoke. A ja uznałem, że opcja totalnego projektowania od zera nie jest mi potrzebna, jeśli mam za to płacić znacząco wyższą kwotę.

Na miejscu okazało się, że w tym samym biurze zarówno przyjmują zamówienia do szycia ubrań, jak i... udzielają porad prawnych. Ciekawe połączenie. Król specjalizuje się w męskich garniturach i było to widać. Większość biura wypełniona była garniturami i spodniami, było też sporo kamizelek. Projekty od konserwatywnych po bardziej unikatowe. (Następnym razem, jak ich odwiedzę, zrobię kilka zdjęć.) Moją uwagę przyciągnęła marynarka z dużym czarno-białym motywem houndstooth. Ponoć tworzą też płaszcze. Niestety, z morning dress / frakiem (który też rozważam) nie mają doświadczenia.

Niestety, okazało się, że mój projekt — trzyczęściowy garnitur jednorzędowy z fresco — będzie kosztował znacząco drożej, niż minimum, bo aż ~5000 zł (marynarka 3150, spodnie 1350, kamizelka 600). Powód — nie mieli akurat na stanie fresco, więc musieliby osobno zamawiać i sprowadzać tkaninę. Pani z salonu wyjaśniła, że mogą sobie pozwolić na bardzo niskie ceny w przypadku tkanin, które zakupili w promocjach i mają na stanie.

Kiedy przedstawiłem moje cele i oczekiwania, pani w salonie potrafiła dobrze doradzić w kwestiach wizualnych. Nie obawiała się dzielić swoimi spostrzeżeniami. Dzięki temu dowiedziałem się, że kamizelka optymalna dla mojej postury będzie znacząco inna, niż na początku zakładałem. Wizyta była owocna w cenne spostrzeżenia i wspólne przemyślenia.

Uznałem, że cena 5000 zł jest nadal do rozważenia. Będę jeszcze odwiedzał biuro Król i oglądał ich tkaniny. Jeśli zdecyduję się skorzystać z ich usług, podzielę się też doświadczeniami.

A jakie Wy macie doświadczenia z Królem?

• 1 year later...