Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gdzie do okulisty, ogólnie po wybór modnych okularów w Krakowie? Możecie doradzić coś sensownego? Proszę o pomoc, bo moje pierwsze okulary i zupełnie nie mam pojęcia, jak podejść do tematu, żeby kasy nie stracić.

Opublikowano

Nie do okulisty, a do optometrysty - okuliści obecnie zajmują się chorobami oczu a nie wadami, przez co część z nich przy próbie umówienia badania odeśle cię co optometrysty. Z optyków mogę polecić Aurum Optics na Stradomskiej - porównując ceny oprawek + szkieł z kilkoma sieciówkami w Bonarce wyszło mi tam zauważalnie taniej. Szkła mają od Seiko i po prawie 2 latach użytkowania i przy niezbyt starannym dbaniu wyglądają prawie jak nówki - są dwie małe ryski, ale to musiałby być szafir aby ich nie było. Ja brałem szkła z fotochromem i kilkoma powłokami (ochronna, UV i oleofobowa), przy korekcji -0,5 na obu i braku dodatkowych wad zapłaciłem wtedy coś koło 1200 zł, z czego oprawki to było ok 300 zł.

Pamiętam, że na stronie internetowej większej sieciówki, bodajże kodano bardzo tanio wychodziło zamówienie okularów przez internet (wpisywałeś dane z recepty w zamówienie), ale nie chciałem wtedy ryzykować.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Co do soczewek, mam obecnie od 2,5 roku marki Szajna (ciekawostka - jedyna w pełni polska marka). Jakiś w miarę cywilny model. Rys w zasadzie nie ma, pod ostre światło można się czegoś doszukać. Ale obchodzę się z nimi w miarę ostrożnie, ponieważ moje ostatnie marki Rodenstock, model bardzo zaawansowany z bardzo dużą ilością powłok, jakieś trzy razy droższe od obecnych, bardzo szybko spłowiały, odprysków na powłokach było tyle co gwiazd na niebie, a rys jak na przedniej szybie po zimie w nowych autach. 

Opublikowano

O, to ciekawa informacja.

Gdzie można nabyć takie soczewki? Na stronie producenta znalazłem dwa gabinety w Krakowie:

Lornion na ul. Kniaźnina, oraz
OPTYK Karolina Koczorowska na Długiej

Kojarzycie tych optyków? Polecacie? Odradzacie?