Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Pan Janusz Napisano 29 Marzec 2015 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 29 Marzec 2015 Poniżej prezentuję mały eksperyment, czyli kobiecy płaszcz z tweedowego materiału. Wszystko zaczyna się od wyboru materiału. Przez ostatnie 2 lata Sebastian dorobił się naprawdę pokaźnej kolekcji próbników. Wybór materiału jest to więc przeważnie ponad godzina macania, gniecenia, podstawiania materiału pod światło sztuczne, dzienne, przystawiania do ciała przed lustrem. W końcu wybór padł na Huddersfield Tweed 500gms / 17oz (http://www.huddersfieldcloth.com/Product/1701).Przyznam się szczerze, że z początku miałem obawy, czy materiał nie będzie zbyt "żarówiasty". Jednak wraz z nabieraniem kształtu przez płaszcz, uznałem, że żona dokonała dobrego wyboru. Z drugiej tej strony, ciemny szary płaszcz oferuje co drugi butik. To co najważniejsze i najtrudniejsze w kobiecym krawieckie ciężkim, to dopasowanie, znacząco trudniejsze niż w przypadku krawiectwa męskiego. Prawdę powiedziawszy po pierwszych dwóch przymiarkach byłem pełen obaw, o ile plecy były dopasowanie idealnie, o tyle przód był workowaty i płaski, czyli coś kompletnie niedopuszczalne w przypadku kobiecego kroju (w którym jak wiadomo tu ma wyszczuplać, gdzie indziej powiększać). Moja uwaga w tym zakresie spotkała się z krótkim stwierdzaniem - "będzie trzeba przód konstrukcji zrobić prawie na nowo... ale to mój problem". Nie pierwszy raz Sebastian przejawił taka inicjatywę i jest to coś, co moim zdaniem na ogromny plus odróżnia go od krawców starej daty, którzy często wychodzą z założenia, że albo się nie da, albo się da, ale trzeba było wcześniej mówić. Na szczęście trzecia przymiarka to było po prostu "łaał". Trochę jak dzień do nocy. Byłem pełen obaw, wręcz pewien, że potrzebna będzie jeszcze czwarta przymiarka, tymczasem odebraliśmy już kompletny produkt. Przód nie tylko jest odpowiednio dopasowany, ale również nie występuje efekt "gwiazdy pod biustem", co jest często spotykane. Sam materiał jest na tyle solidny, że można nim podłogę wycierać, a dalej będzie bez szwanku. Lekkie zastrzeżenia miałem do ramion, ale to po krótkim zbadaniu okazało się, że w środku jest minimalna konstrukcja - właścicielka ma bardzo wysokie i szerokie ramiona. Dopasowanie kraty jest na dobrym poziomie, ale lepszy efekt zapewne utrudniał problem kobiecej sylwetki i dość rozłożysta krata. Naprawdę jestem ogromnie zaskoczy talentem Sebastiana. Przyszedłem z obawami, że efekt końcowy daleki będzie od dobrego ze względu na specjalizację w krawiectwie męskim, a tutaj takie ogromne zaskoczenie, że z kobiecą sylwetką również sobie poradził. 31 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz Napisano 29 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 29 Marzec 2015 bardzo ładny materiał i płaszcz. Co do koloru to Panie mają większe pole do popisu, bo "pasują" im wszystkie kolory męskie + kilka innych, nawet "żarówiastych" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hagedorn Napisano 29 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 29 Marzec 2015 Piękny płaszcz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dark Napisano 25 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 25 Kwiecień 2015 No pięknie to wygląda. Tak sobie powoli czytałem i przewijałem zdjęcia. Przy pierwszym, z próbnikiem, pomyślałem, eeeee, nieeee, brzydki, pewnie dla starszej pani na spacery po parku. A tu proszę, taki kapitalny finał. Świetnie, dynamicznie i odważnie to wygląda. Inspirująco. Muszę pokazać mojej Pani. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi