Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. checkeredstripedhawk Napisano 29 Styczeń 2023 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 2023 W mniej więcej tym samym czasie moja kolekcja butów wzbogaciła się o kolejne, nowe egzemplarze kilku bardzo popularnych w Polsce marek. Wpadłem na pomysł, aby celowo ponosić te buty w identycznych warunkach i z dokładnie taką samą częstotliwością dla sprawdzenia jakości użytych kruponów podeszwowych. Test chciałem rozpocząć na wiosnę, ale było na tyle ciepło w grudniu i styczniu, że postanowiłem działać. Buty, których krupony weszły w skład testu pochodzą od producentów: Meka, Yanko, Berwick (Rendenbach), TLB Mallorca i Loake z linii "Export Grade". Jest to dokładnie pięć modeli, więc łatwo było nimi rotować od poniedziałku do piątku. Na początek postanowiłem zrobić im apokaliptyczny chrzest bojowy (tzn. chodzenie na piechotę po 10-15 kilometrów i szybkie narażenie ich na mokre chodniki, mały deszczyk itp. itd.). Po tym okresie 1,5 miesięcznym z katowaniem spodów, przechodzę już na normalne i odpowiedzialne użytkowanie tzn. buty dalej będą robić kilometry, ale głównie w budynkach i przy dobrej pogodzie, a na trudne warunki będą już zabezpieczane np. galoszami. Dlatego pierwsze zdjęcia trafiają tutaj dziś, a kolejne z rozstrzygnięciem, które krupony okazują się lepsze od pozostałych np. za pół roku W pierwszym poście daję dokładne informacje o modelach i kilka zdjęć, gdy były nowe. Potem niżej podrzucę aktualny stan kruponów podeszwowych w każdej parze. 1) Meka Nord model o numerach 4824B 364S - bordowe lotniki wykonane ze skóry bydlęcej. Krupon zwykły, używany w tej marce chyba w każdym modelu goodyear welted. Kopyto jest mi zupełnie nieznane, ale będzie to raczej "G" i wziąłem z tego powodu "za mały" rozmiar wedle tabeli producenta. 2) Yanko model o numerze 14272 - ciemnobrązowe wiedenki z nakładanym noskiem. Zwykły krupon dla tej marki. Kopyto "915 F" 3) Berwick 3488 - czarne wiedenki z nakładanym noskiem, ale krupon niestandardowy bo akurat ten model wyposażony został w sławne podeszwy z garbarni Johannes Rendenbach. Mimo, że marka jest budżetowa to akurat w tym teście będzie to potencjalnie najlepszej jakości podeszwa i stanowi punkt odniesienia dla reszty. Kopyto "H0177 F" 4) TLB Mallorca model o numerze 501 - jasnobrązowe lotniki. Typowy krupon dla tej marki. Buty pochodzą z ich głównej linii, ale jako posiadacz kilku egzemplarzy z linii "Artista" mogę powiedzieć, że to raczej te same podeszwy, a obie linie różnią się różnymi smaczkami w precyzji wykonania butów. Kopyto "Alan" F 5) Loake 1880 Export Grade model o nazwie "Trinity" - mahoniowe pół-brogsy, ale bez medalionu. Krupon standardowy dla tej linii, która jest plasowana jako najwyższa i najlepsza dla marki Loake. Kopyto "Tower" F. Edit: Zdjęcia dodam później, aktualnie na forum jest jakiś problem np. brak zabezpieczenia protokołu z certyfikatem bezpieczeństwa i nie działa wstawianie zdjęć. 10 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
checkeredstripedhawk Napisano 30 Styczeń 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2023 Meka Nord model o numerach 4824B 364S, gdy buty i krupony były nowe. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
checkeredstripedhawk Napisano 30 Styczeń 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2023 Yanko model o numerze 14272 na kopycie 915 F, gdy były nowe. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
checkeredstripedhawk Napisano 30 Styczeń 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2023 Berwick 3488 na kopycie H0177 F, gdy były nowe. To oczywiste, widać od razu, ale tu właśnie jest Rendenbach. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
checkeredstripedhawk Napisano 30 Styczeń 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2023 TLB Mallorca "Main Line" model numer 501 na kopycie "Alan" F. Zdjęcie wykonane po domowym, krótkim "rozchodzeniu", więc lekkie ryski, ale to nowe buty. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
checkeredstripedhawk Napisano 30 Styczeń 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2023 Loake 1880 z linii "Export Grade", model o nazwie "Trinity". To jest dla mnie duże zaskoczenie, tak ogólnie. Ma niezwykle miękką, ładną skórę, skrojoną z dobrego kawałka skóry typu 1st grade full grain. Nie spodziewałem się tak fajnej cholewki. Wiem, że przy tej cenie, irytować wielu może otwarty kanał szycia, ale dla mnie to akurat nie problem. Nawet chyba wolę otwarty (choć statystyka w szafie 50/50, ale to przypadek). 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
checkeredstripedhawk Napisano 30 Styczeń 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2023 Stan podeszwy butów Meka. Zaskakująco dobry 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
checkeredstripedhawk Napisano 30 Styczeń 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2023 Yanko - stan podeszwy, zaskakująco zły. Mam jednak inne buty tej firmy i tu wrażenie robi chyba coś, co mogło zdarzyć się każdej innej parze. Zahaczyłem o coś i mam urwany kawałek skóry chroniący szew na czubku buta. Tragedii nie ma. Nawet nie będę tego na razie zabezpieczał. Zazwyczaj, jak już zedrę czubek to potem jego ścieranie przestaje postępować i nigdy do uszkodzeń pasa nie dochodzi. Od przodu tego nie widać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
checkeredstripedhawk Napisano 30 Styczeń 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2023 Berwick 3488 - Rendenbach. Najlepiej się trzyma. Zero zaskoczenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
checkeredstripedhawk Napisano 30 Styczeń 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2023 TLB Mallorca "Main Line", model numer 501. Tutaj jest bardzo poprawnie. Buty ścierają się równiutko i powoli, jak na ekstremalne warunki, których doświadczyły. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
checkeredstripedhawk Napisano 30 Styczeń 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2023 Na koniec Loake z linii "Export Grade", model o nazwie "Trinity". Poprawnie, aczkolwiek, na początku wydawało się, że coś za szybko idzie Update za pół roku 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fermiol Napisano 7 Sierpień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 7 Sierpień 2023 @checkeredstripedhawk Kiedy update? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
checkeredstripedhawk Napisano 1 Wrzesień 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 1 Wrzesień 2023 Myślę, że okres testu wymaga przedłużenia bo na razie wszystkie zaczęły wyglądać tak samo. Proces zużywania podeszew jakby się wyrównał. Chyba tylko rendenbach ukazuje przewagę. Poczekam jeszcze trochę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi