pirat 1,335 Report post Posted November 29, 2011 To powinieneś wracać Koszykową http://wineofdreams.pl/?page_id=285 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Krzysiek_W 8,525 Report post Posted December 1, 2011 Na pewno piwo w sklepie różni się w smaku od tego bezpośrednio z browaru. Wiele osób zastanawia się np jak piwo Tyskie może zdobywać nagrody na międzynarodowych imprezach? ja mam rewolucje w żołądku po 1 szt., natomiast miałem okazję być w browarze tyskim na zwiedzaniu i degustacji. To co tam mi podano, to się nazywa PIWO TYSKIE - takie, jak kiedyś było sprzedawane, wyczuwalna goryczka, pianka! która się utrzymuje przez długi czas. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Skalpel 2,242 Report post Posted December 14, 2011 Panowie jestem z Raciborza i szczerze mogę polecić piwa Browaru Zamkowego z tegoż miasta. Kierownikiem produkcji jest tam moja teściowa a na czym jak na czym ale na piwie to ona się zna. Oprócz mojego ulubionego Twierdzowego niepasteryzowanego jest jeszcze klasyczne Raciborskie, Miodowe, Ciemne, Zielone (to niestety moim zdnaiem troche zalatuje "chemią" mimo, że zarzekają się ze barwniki są naturalne). Jednak zdecydowaną uwagę należy poświecić bardzo fajnemu pomysłowi wypuszczenia przed świętami na rynek : Twierdzowego Korzennego. Miłe w samku zimowe piwko w którym można wyczuć te "świątezne" dodatki jak goździki, cynamon, gałka muszkatałowa. Jeżeli ktoś bardzo bedzie chciał mogę podesłać na spróbowanie. Pozdrawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites
White Haven 470 Report post Posted December 14, 2011 Gdzie to cudo będzie dostępne w sprzedaży? O browarze Zamkowym słyszałem, ale jak na złość w mojej Almie go nie ma. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Skalpel 2,242 Report post Posted December 14, 2011 Ogólnie to nawet w Raciborzu jest trudno dostępne- to niestety moim zdaniem wina ich nieudolnego marketingowca jak i być może małych możliwości produkcyjnych, co może być w pewnych okolicznościach nawet atutem. Zapytam gdzie dokładnie to piwo jest wysyłane i dam znać. Quote Share this post Link to post Share on other sites
bigbadwoof 94 Report post Posted December 14, 2011 @skalpel Sorry za oftop, ale czy Ty masz Szarmanta jako avatar? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Skalpel 2,242 Report post Posted December 14, 2011 Ponoć tak znalazłem w czeluściach zbioru grafik wujka googla i kiedy pojawiłem się z tym awatarem na forum od razu pojawiła się sugestia że jestem alter ego właśnie Szarmanta. Sam awatar bardzo lubie jak i samego Waltera Quote Share this post Link to post Share on other sites
Fingor 5 Report post Posted December 14, 2011 Browar Zamkowy faktycznie wart jest uwagi. Ja akurat nie przepadam za pilsnerami (butelkowe pilsy często psują się w sklepach w związku z niewłaściwym przechowywaniem), ale Zielone jest jedynym zielonym piwem, jakiego próbowałem które właśnie nie zajeżdżało chemią Słyszałem też dość pochlebne opinie o Raciborskim Ciemnym. Świątecznego piwa poszukam W temacie piw sezonowych warto wspomnieć, że Adwent i Boże Narodzenie to tradycyjny czas warzenia koźlaków w południowych Niemczech i Austrii Quote Share this post Link to post Share on other sites
Skalpel 2,242 Report post Posted December 14, 2011 Zima jest również okresem produkcji lambika, jest to chyba jedyne piwo fermentacji spontanicznej o bardzo ciekawym procesie produkcji gdzie gorącą brzeczke piwną wlewa się do wielkich drewnianych beczek po winie albo sherry i wystawia się je na powietrze na zewnątrz, gdzie zachodzi dzika fermentacja. Na naszym podwórku niestety takiego piwa nie uświadczymy jest jednak oprócz wspomnianego Raciborskiego korzennego jest jeszcze Piwo zimowe, edycji browaru Amber z Bielkówka którego niestety nie piłem. Edit: styl Quote Share this post Link to post Share on other sites
frankenstein 47 Report post Posted December 14, 2011 Ponoć tak znalazłem w czeluściach zbioru grafik wujka googla i kiedy pojawiłem się z tym awatarem na forum od razu pojawiła się sugestia że jestem alter ego właśnie Szarmanta. Sam awatar bardzo lubie jak i samego Waltera ... a czy ja mógłbym jako awatara wrzucić sobie Twoje oblicze? Podeślesz mi foto? Daj Szarmanta Quote Share this post Link to post Share on other sites
kamil 573 Report post Posted December 14, 2011 Ponoć tak znalazłem w czeluściach zbioru grafik wujka googla i kiedy pojawiłem się z tym awatarem na forum od razu pojawiła się sugestia że jestem alter ego właśnie Szarmanta. Sam awatar bardzo lubie jak i samego Waltera ... a czy ja mógłbym jako awatara wrzucić sobie Twoje oblicze? Podeślesz mi foto? A musi być akurat oblicze? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Skalpel 2,242 Report post Posted December 14, 2011 Panowie, Panowie! Klasyczny oftop... Kończąc tą dyskusję ( aryciekawą i arcysarkastyczną) chcę zaznaczyć że wklejając ten awatar nie byłem świadom, że jest to dobro jak widać zastrzeżone i że wzbudzi takie zainteresowanie. Tak więc w najbliższym czasie zmienię awatar na "bardziej przyjazny środowisku" Pozdrawiam. Quote Share this post Link to post Share on other sites
zaki 372 Report post Posted December 15, 2011 To ja może dodam, że nie miałem nic przeciwko używania zdjęcia z Szarmanta jako avatara przez Skalpela! Quote Share this post Link to post Share on other sites
frankenstein 47 Report post Posted December 15, 2011 ... a czy ja mógłbym jako awatara wrzucić sobie Twoje oblicze? Podeślesz mi foto? Daj Szarmanta Ciebie dam, bardzo Cię lubię Oświadczam, że nie ma nic przeciwko używaniu mojego oblicza przez Ciebie, bo bardzo Cię lubię. Siebie zresztą też. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Guest Nereusz Report post Posted January 7, 2012 Kto lubi coś słodszego to polecam "Piwo na miodzie gryczanym". Dla mnie rewelacja, pierwsze piwo miodowe, w którym wyczuwam prawdziwy miód, a nie jakiś słodzik udający miód.... Tutaj recenzja: http://mojkufelek.blogspot.com/2011/06/ ... epsze.html Do nabycia przykładowo w Tesco... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Fingor 5 Report post Posted January 8, 2012 Bardzo przyjemne piwo, chociaż przez zastosowanie miodu gryczanego słodycz nie jest w nim bardzo wyraźna Moim zdaniem koronę wśród piw miodowych ma Ciechan. Tu słodycz jest mocno zaznaczona, ale towarzyszy jej bardzo wyraźny smak miodu. Dla mnie rewelacja Quote Share this post Link to post Share on other sites
mbs 20 Report post Posted January 8, 2012 Piwo na miodzie gryczanym jest faktycznie pyszne. Nie wiem czy tam jest prawdziwy miód, gdyż kiedyś czytałem, że takowy jest tylko w miodowym Ciechanie, ale mogło być to przed ukazaniem się PNMG. W każdym razie widziałem je do tej pory tylko nad morzem. Ale też polecam. Quote Share this post Link to post Share on other sites
rumen 0 Report post Posted January 10, 2012 Wszystkie piwa które są w europejskim rejestrze produktów regionalnych. Niestety piw produkowanych na terenie Polski jeszcze w tym rejestrze nie znajdziemy. Ale znajduje się w nim na dzień dzisiejszy 21 rożnych rodzajów z 3 krajów europejskich (Czechy, Niemcy i Wielka Brytania). Zainteresowanych odsyłam do linka lista piw Niektóre z tych piw można bez problemu kupić w sklepach typu Alma, Piotr i Paweł, itd Quote Share this post Link to post Share on other sites
yoshi 1 Report post Posted March 1, 2012 Panowie, zachęcam do zakupów w profesjonalnych sklepach z piwem. W supermarketach w większości przypadków piwo jest źle przechowywane i o ile koncernowym piwopodobnym wynalazkom nic już nie może zaszkodzić, to naturalne produkty z małego browaru się po prostu psują. Ktoś kto nigdy nie próbował takiego piwa, może się bardzo rozczarować smakiem po zakupie w hipermarkecie. Dodatkowo często to samo piwo jest droższe niż w małym sklepie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
damiance 2,901 Report post Posted March 1, 2012 Wszystkie piwa które są w europejskim rejestrze produktów regionalnych. Niestety piw produkowanych na terenie Polski jeszcze w tym rejestrze nie znajdziemy (...)dlaczego niestety ? pozdrawiam d Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mateusz24 0 Report post Posted March 7, 2012 Ostatnio stałem się miłośnikiem piwa noteckiego Polecam szczególnie niepasteryzowane. Quote Share this post Link to post Share on other sites
White Haven 470 Report post Posted March 7, 2012 Szczególnie Eire jest naprawdę smaczne. Porządne ciemne piwo za rozsądną cenę. Quote Share this post Link to post Share on other sites
maldoror 0 Report post Posted March 8, 2012 Nic tak nie smakuje jak prawdziwy Guinness Extra Cold z beczki w Dublinie. Ta kremowa pianka ahhh... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Fingor 5 Report post Posted March 8, 2012 Polemizowałbym Quote Share this post Link to post Share on other sites
White Haven 470 Report post Posted March 8, 2012 Guinness jest faktycznie niezły - szczególnie ta piana arghh - chyba jutro skoczę kupić kilka sztuk Quote Share this post Link to post Share on other sites