Skocz do zawartości

DZIWNE ŚLADY NA KRUPONIE PODESZWOWYM NOWYCH BERWICK 3348

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Własnie dotarła do mnie paczka z nowymi butami BERWICK 3348 Dark Brown.

Wyjmuję jeden z butów, oglądam podeszwę i .......  .:?

Na kruponie podeszwy prawego buta widoczne są ślady mogące sugerować, że w kruponie są pęknięcia poprzeczne. Po znacznym zgięciu kruponu nie widać, aby te rysy się rozstępowały. Mimo to, budzą u mnie poważny niepokój.

Co o tym sadzicie ? 

(vide: zdjęcia).

Pasjonat

IMG_20171019_163619.jpg

IMG_20171019_163648 (2).jpg

Opublikowano
W dniu 20.10.2017 o 18:27, szewc24.pl napisał:

O spodach nie można raczej powiedzieć, że są "pierwszej jakości".

Patrząc na wszystkie forumowe historie o Berwick, można to powiedzieć o całej marce.

Pytanie, czy w tym "można" chodzić czy lepiej wymienić.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Moim zdaniem, przy obecnie konstrukcji spodów w Berwickach, należy je po zakupie bezwględnie od razu podzelować i to w sposób naprawdę dobry. Piszę to w kontekście problemów z rozchodzącymi się spodami, gdzie przyczyna leży w zastosowanej śródpodeszwie.

Tak więc, jak rozważasz zelowanie, to nie ma problemu i możesz je zostawić. Jak chcesz chodzić na tych podeszwach, to na "dwoje babka wróżyła".

Opublikowano
W dniu 20 października 2017 o 18:27, szewc24.pl napisał:

Nie najlepiej to świadczy o spodach. Najprawdopodobniej są to mocno uwidocznione jarzma skóry. O spodach nie można raczej powiedzieć, że są "pierwszej jakości".

Dzien dobry,

szewc24.pl - Bardzo dziekuję za informację.

Próbowałem odszukać w internecie jakieś wyjasnienie czym sa owe tzw "jarzma" w skórze. Udało mi się tylko dowiedzieć, że są one klasyfikowane jako jedne z wad surowej skóry.  Nie udało mi się znaleść żadnych szczegółowych informacji, tzn. jakie jest źródło/przyczyna powstania takich "jarzm" i co konkretnie z tego może wynikać dla użytkownika skóry po jej wyprawieniu i wykończeniu.

Na razie sklep stwierzdził, że wg. nich, sprawa zgłoszona przeze mnie i poparta zdjęciami, nie kwalifikuje się jako wada fizyczna i buty można spokojnie używać, w szczególnosci, że zauważone ślady na zelówkach zostaną zniwelowane w miarę ścierania zelówki w trakcie chodzenia.

Oczywiście zamierzam od razu podzelować takie buty. Bez względu na to, jaki producent dał krupon, każdą podeszwę zeluję.

Jak pisałem, przy ręcznym naprężanu zelówki, w/w ślady nie rozszerzają się. Tzn. nie zachowują się  jak typowe pęknięcia w skórze, które normalnie otwierałyby się pod wpływem naprężenia.

Czy jest ryzyko, że w miejscach takich "jarzm" skóra zacznie pękać ?

Pzdr.

Pasjonat

Opublikowano

Podeszwy na Twoich butach, bardziej przypominają swoją fakturą tzw. "boki", czyli skórę wykorzystywaną na inne elementy. Masz buty klasy budżetowej i trzeba pewnie takie rzeczy akceptować. Przy droższych butach, na pewno byłoby to podstawą reklamacji. Podzeluj i będziesz miał problem z głowy :)

Opublikowano
W dniu 23.10.2017 o 16:24, Pasjonat napisał:

Bez względu na to, jaki producent dał krupon, każdą podeszwę zeluję.

Zanim podzelujesz, proponuję nieco pochodzić. Raz, że skóra się nieco zetrze i lepiej klej chwyci, dwa, w kruponie po pierwszych użyciach następuje mikro rozciągnięcie się i ułożenie i dopiero wtedy lepiej podklejać "obce ciało".

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Przy nowych podeszwach szewc szlifuje tą błyszcząca warstwę, żeby klej w ogóle trzymał. Jeżeli podeszwa jest nieużywana, to jest przynajmniej równa. Wydaje mi się, że wtedy łatwiej jest przykleić zelówkę.