Jump to content

Alkohole dla gentlemana


Recommended Posts

7 minut temu, damiance napisał:

imo ciekawy patent na nieinwazyjne schłodzenie alko w ciepłe dni.

Ja dostałem pod choinkę foremkę na kostki do lodu rozmiaru "jumbo". Mają bardzo dużą zdolność do schładzania napojów z jednocześnie niewielkim rozwadnianiem. Jednak w większości koktajli zalecane jest niewielkie rozcieńczenie wraz z piciem, aby napój się otworzył. Kostkom metalowym mówię twarde i zdecydowane "raczej nie" ;)

  • Upvote 2
Link to post
Share on other sites
  • Replies 790
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

w temacie zdominowanym przez  "rudą wódę na myszach" chciałbym polecić Wam rum. bardzo ciekawa pozycja dla początkujących entuzjastów jak ja. Botucal / Diplomatico Reserva Exclusiva, z Wenez

Miałem okazję wczoraj podczas proszonej kolacji w Szwajcarii degustować Tesseron XO Exception Lot 29. Jest to jedyny koniak, któremu Robert Parker przyznał maksymalną notę 100 punktów, blend mocno wie

Można jeszcze walnąć "setę" i podczas polerowania chuchać na buty... gwarantuje, że efekt jest ten sam

Posted Images

Dzisiaj rum w innym wydaniu, czyli co możesz zrobić jak masz w barku mocniejszy alkohol a banany w supersamie na dzielni są tańsze od jabłek ;)

1. masło klarowane jest świetnym tłuszczem do smażenia. Można użyć zwykłe masło ale należy uważać aby nie przypalić. Prawdopodobnie olej ryżowy też byłby ok.

2. banany przekrojone wzdłuż smażymy na jednej stronie (tej płaskiej), bez przewracania (bo się raczej nie uda). Kawałki raczej powinny być krótsze - łatwiej będzie zdejmować z patelni.

3. cukier brązowy (zwykły) w ilości 2 łyżeczek wsypujemy na chwilę przed dodaniem soku z pomarańczy

4. najlepszy jest sok wyciśnięty z pomarańczy, bez filtrowania - razem z cząstkami. "Gotujemy" banany w celu zredukowania objętości

5. najlepszy do tego deseru jest rum (40 ml), ale może być inny wysokoprocentowy alkohol o profilu smakowym pasującym do bananów i pomarańczy (czyli Ardbeg odpada ;) ). Przed wlaniem alko robię miejsce w centrum patelni i wlewam. Zredukowany sok jest gęsty więc wszystko nie miesza się za szybko i można alko podpalić, uzyskując ciekawy efekt.

Można podawać z lodami i finalizować klasycznym drinkiem Daiquiri.

Danie typu przez żołądek do serca. Jak "targetujecie" koleżankę z akademika / korpo to uważajcie bo jak się spodoba to musicie być przygotowani na śniadanie ;)  

 

banana-rum delight 2.jpg

  • Like 2
Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Żorż Ponimirski napisał:

Ja dostałem pod choinkę foremkę na kostki do lodu rozmiaru "jumbo". Mają bardzo dużą zdolność do schładzania napojów z jednocześnie niewielkim rozwadnianiem.

Mam takową, bodajże rozmiarów 5 cm x 5 cm x 5 cm, i powiem szczerze, że trochę się zawiodłem. Liczyłem, że czas, który potrzebować będą na stopniowe rozwadnianie różnej maści napojów będzie dłuższy.

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...
  • 4 weeks later...

Arcane Flamboyance / Mauritius

ciekawy rum, single cask z beczek wiśniowych. delikatny, słodki w sam raz. ciekawe uzupełnienie kolekcji. Na pewno nie jest dobrą reprezentacją kategorii "rumy", więc nie polecam na pierwszy zakup.

SAM_9747.JPG

Link to post
Share on other sites
  • 3 months later...

Masz rację, mogłem doprecyzować. Miałem na myśli sklep gdzie mogę kupić kilka kartonów wódki i whisky na imprezę w bardziej korzystnych cenach. Ale po wstępnych oględzinach zasobów internetu, ceny hurtowe są w większości sklepów na promocji.

Link to post
Share on other sites
  • 2 months later...

Próbował ktoś nowego Ardbega 5?

ardbeg-wee-beastie-5-jahre.thumb.jpg.98bbe1c0bd542dfc0e1fc63a2d218163.jpg

To moja pierwsza whisky od dobrego pół roku, bo jakoś nie idą mi mocniejsze alkohole na wiosnę i lato. Czuć na odległość, że to kuzyn dziesiątki, ten sam dym, ale w smaku whisky jest bardziej słodowa/słodka i młodsza.

Nie jestem obiektywny, bo lubię dymne whisky, ale tym raczej można częstować kogoś kto chce zacząć przygodę z Islay. Tylko moc 47.4% może trochę przytkać na początku :)

  • Upvote 1
Link to post
Share on other sites
29 minut temu, Żorż Ponimirski napisał:

Próbował ktoś nowego Ardbega 5?

Jak na swoją cenę - bardzo dobry. Ale ogółem wolę dziesiątkę albo dołożyć stówkę do Lagi 16. Jako ciekawostka - fajny był.

  • Like 1
  • Upvote 2
Link to post
Share on other sites
  • 3 weeks later...
W dniu 19.09.2020 o 20:04, Żorż Ponimirski napisał:

Uważam, że warto spróbować. Jest to wg mnie tak samo udany eksperyment jak Laphroaig Quarter Cask.

Właśnie piję. Twoje zdrowie, gdziekolwiek jesteś.

  • Like 6
Link to post
Share on other sites
  • 4 weeks later...

Dzięki srogim rabatom w 'Winnicy Lidla' Mikołaj przyszedł dużo wcześniej... :twisted:

20201028_003247.jpg.908259da2b7863af7f3ddf9b8939f984.jpg20201028_004700.jpg.563cacad7516973e3626c8e0344ef7b2.jpg

Niby nic nadzwyczajnego, ale lubię ten posmak soli morskiej i lekką kwasowość w klasycznej dwunastce.

Huddarta nie znałem - tutaj dodatkowo mamy odrobinę dymu/torfu po finiszowaniu w beczkach po whisky torfowej. 

Tej drugiej raczej nie powtórzę, ale warto było spróbować.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.




×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.