Heathcliff Napisano 14 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 2014 Witam, Możecie polecić mi jakiegoś dobrego szewca z Krakowa? Chodzi mi o takiego, który szanuje buty, nie pozostawia śladów kleju, nie niszczy skóry. Mile widziane, jęśli do tego znałby się na robocie związanej ze skórzanymi podeszwami. Z góry dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parmigiano Napisano 15 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik 2014 Witam, Możecie polecić mi jakiegoś dobrego szewca z Krakowa? Chodzi mi o takiego, który szanuje buty, nie pozostawia śladów kleju, nie niszczy skóry. Mile widziane, jęśli do tego znałby się na robocie związanej ze skórzanymi podeszwami. Z góry dzieki. Ostatnio przez przypadek odkryłem nowego szewca na ulicy Smoleńskiej 27 jeżeli dobrze zapamiętałem numer,oprócz standardowych napraw można także zamówić buty szyte na miare. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whale Napisano 15 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik 2014 W takim razie muszę się tam przejść, myślałem że w Krakowie koniec z szyciem butów. Parmigiano, widziałeś może jakieś wyroby na wystawie? Albo pytałeś o jakieś dodatkowe informacje? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nynu Napisano 15 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik 2014 Rok temu również natknąłem się na pracownię na ul. Smoleńsk (Leszek Mazan by Ci dał za ul.Smoleńską ), nie pamiętam numeru domu, ale było to w suterenie bliżej ul. Straszewskiego. Młody szewc, przed czterdziestką, ale rzeczowo i w miłej atmosferze sobie porozmawialiśmy. Z chęcią podjął się naprawy, za którą nikt inny nie chciał się zabrać. Wyszło bardzo dobrze. Dodam, że chyba dużej wprawy w szyciu nie ma, bo jak go odwiedziłem to szył swoje pierwsze buty. Przyznam, że wyglądało to całkiem niezłe. EDIT Mocno się ubawiłem swoim przejęzyczaniem. Pracownia w sutenerze! Mam nadzieję, że ludzie o wybujałej wyobraźni nie zdążyli tego przeczytać. Co Freud na to by powiedział? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WhiskeyPapa Napisano 15 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik 2014 Hmm, ja bym nie wszedł. EDIT Mnie to zdecydowanie poprawiło wieczorny nastrój. Piszę to bez cienia złośliwości. Pierwsza część i ostatnia litera się zgadzały, pewnie w paru przypadkach się prześliznąłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parmigiano Napisano 16 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 16 Październik 2014 Dzisiaj byłem odebrać buty,niestety termin się przesunął więc nici z pokazania jak poradził sobie szewc ze scierającymi się noskami butów. Dokładny adres: Karol Stanios ul.Smoleńsk 27 Kraków tel 514956266 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ricco Napisano 17 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 17 Październik 2014 Polecam szewca z ulicy Św. Tomasza w pobliżu ulicy Szpitalnej, moim zdaniem dobry fachowiec, robił kiedyś razem ze swoim ojcem buty na miarę, próbowałem go nawet kiedyś namówić na zrobienie jednej pary ale nie chciała twierdząc, że teraz woli naprawiać niż bawić się w robotę. Ceny bardzo konkurencyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heathcliff Napisano 22 Październik 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik 2014 @Parmigiano udało Ci się odebrać buty? Napisz jak się szewc sprawił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parmigiano Napisano 22 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik 2014 Odebralem wczoraj,jutro wrzuce zdjecia z przed i po wizycie u szewca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parmigiano Napisano 23 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 23 Październik 2014 Odebralem wczoraj,jutro wrzuce zdjecia z przed i po wizycie u szewc Zjęcie poniżej pokazuje jak szewc wykonał swoją pracę niestety nie mogę odnalezć zdjęcia z przed wizyty więc trudno będzie o wizualne porównanie ale proszę mi wierzyć nić była już mocno widoczna i groziło to jej rozerwaniem. Cena usługi 15zł za parę obuwia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heathcliff Napisano 23 Październik 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 23 Październik 2014 A co zostało zrobione? Nie mam doświadczenia w temacie ale widzę jakby wstawiony flek zamiast czubka podeszwy oraz jakby zamalowana skórzana podeszwa... dodatkowo chętnie się dowiem czy szewc nie zniszczył cholewki ani innych elementów buta... Mnie się zdazyło zobaczyć okropne zagięcia na skórze ewidentnie wykonane złym użyciem jakiegoś narzędzia... oczywiście szewc stwierdził że tak już było... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szewc24 Napisano 24 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 24 Październik 2014 Szczerze mówiąc, to nie za bardzo to wygląda. Takich szczelin nie powinno być przy prawidłowym klejeniu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nytalith Napisano 21 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2015 Pozwolę sobie odświeżyć temat. Wczoraj mając wolną chwilkę podszedłem do zakładu Pana Karola, chciałem się zapytać o możliwość naprawy krzywych obcasów w moich G&B - naprawę (starcie odstającej krawędzi) wykonał na poczekaniu i odmówił przyjęcia za nią pieniędzy. Na małej wystawce stało kilka butów wykonanych przez Niego - między innymi lotniki z szyciem tyrolskim. Była też cholewka lotników bezszwowych. Jakość butów ciężko mi ocenić, bo nie mam zbytnio porównania ani się im zbytnio nie przyglądałem, ale na pierwszy rzut oka wyglądają ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 8 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2015 Być może, po zamknięciu działalności przez szewca Bukowskiego, Kraków nie jest stracony. Pytanie czy Pan Karol Stanios faktycznie oferuje interesującą nas jakość. Czytając ten wątek sięgnąłem dzisiaj do książki z lat 70' która wpadła w ręce w zeszłym roku. A w niej na kilku stronach - na oko - ponad setka adresów w Krakowie i okolicach. Między innymi jest (patrz fot) jwymieniony zakład Wojciecha Bukowskiego na Sławkowskiej (ojciec Jerzego?). Jeżeli komuś z Krakowa chciałoby się zrobić dochodzenie forumowe, czy przypadkiem któryś z adresów nie gości jakiegoś następcy / ucznia rzemieślników z dawnych lat to proszę o kontakt. [ przykładowo w tym wątku, wspomniany jest Dębowski. Historycznie pod adresem "Krakowska 13"mieścił się warsztat szewski od 1935 roku; w książce jest wymienione nazwisko szewca Popiołek Marian] tyle ciekawostek historycznych 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1906 Napisano 27 Czerwiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 27 Czerwiec 2016 Poszukuje szewca który zabezpieczy mi fachowo skórzane podeszwy w moich butach, czy coś zmieniło się w przeciągu tego roku? Trochę obawiam się zajść do 'pierwszego z brzegu' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luca Napisano 27 Czerwiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 27 Czerwiec 2016 W Borku Fałęckim obok zajezdni jest szewc. Dobrze poradził sobie z zelowaniem butów. Cena 30 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi