p_b Napisano 1 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Październik 2011 Do studniówki zaledwie 3,5 miesiąca, po co mam w ostatniej chwili ganiać za wszystkim.W takim razie jeżeli chcesz się zdecydować na bespoke za niewielkie pieniądze to tym bardziej się edukuj. W innym przypadku może się okazać, że będziesz miał garnitur bespoke, a i tak będziesz ganiał za wszystkim na ostatni moment. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
h8r3d Napisano 1 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Październik 2011 Cały czas czytam blog macaroniego, modameska.info głównie, a do tego jeszcze jakieś inne. Jak na razie jestem zdecydowany na marynarkę jednorzędową z jednym guzikiem lub dwoma, to już coś. Spodnie bez manszetów z jedną fałdką, ponieważ jestem niewysoki. Jaki materiał i faktura będzie odpowiedni na studniówkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil Napisano 1 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Październik 2011 Cały czas czytam blog macaroniego, modameska.info głównie, a do tego jeszcze jakieś inne. Jak na razie jestem zdecydowany na marynarkę jednorzędową z jednym guzikiem lub dwoma, to już coś. Spodnie bez manszetów z jedną fałdką, ponieważ jestem niewysoki. Jaki materiał i faktura będzie odpowiedni na studniówkę? Dwa guziki w marynarce sprawią, że będzie bardziej uniwersalna. Dwie fałdki w spodniach będą jeszcze lepsze niż jedna, zwłaszcza 'zewnętrzne' (takie jak w spodniach od Ambroziego na blogu Macaroniego) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
h8r3d Napisano 1 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Październik 2011 Ok zastanowiłem się trochę poważniej niż dotychczas i zrobiłem mały spis MARYNARKA: - lekkie rozwarcie - wysoka pacha - kieszenie z patkami, proste nie przechylone - kozerka wysoko, a jaki kąt i szerokość klap to nie wiem, macie sugestie? - jednorzędowa z 1 lub 2 guzikami - pagoda - NIE - trzy guziki na rękawach - rozporki z tyłu, tutaj też nie wiem - guziki z rogu lub plastikowe - taliowanie SPODNIE: - z jedną lub dwiema fałdkami - bez manszetów - z listewką - no i z kieszeniami - z zamkiem błyskawicznym - i jeszcze nie wiem czy biodrówki czy wyższe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macaroni Napisano 1 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Październik 2011 Wyższe. Są wygodniejsze, poza tym przedłużą linię nóg, a dla osoby niewysokiej to ważne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 1 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Październik 2011 Proponuję dwa guziki, cztery guziki na rękawach, szliców z tyłu 2, dwie fałdki w spodniach i rozporek na guziki. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macaroni Napisano 1 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Październik 2011 Jeśli jesteś szczupły, w pewnie jesteś, to zastanów się czy fałdki Ci są potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
h8r3d Napisano 3 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Październik 2011 Ani nie jestem szczupły, ani nie jestem krępy. W pasie jestem szczupły owszem i tak zostanie. Dzisiaj widziałem pana w garniturze i miał jeden szlic z tyłu. Nie spodobało mi się to i od razu pomyślałem, że muszę mieć dwa. A czemu proponujesz rozporek na guziki? Mam w mundurze rozporek na guziki i załatwianie pierwszej potrzeby nie jest komfortowe Czy fałdki są potrzebne. Hm... Chciałbym by spodnie opadały na buta, a żeby tak się stało to fałdka na pewno się utworzy. A materiał jaki proponujecie, bo od tego siłą rzeczy muszę zacząć zakup. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 3 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Październik 2011 Wydaje mi sie ze chodzi o zaszewki, a nie lamanie nogawki na bucie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 3 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Październik 2011 Spodnie z wysokim czy niskim stanem - to zależy imho bardziej od proporcji sylwetki. Jeśli masz długie nogi, to w spodniach z wysokim stanem możesz wyglądać nieco kuriozalnie; w dodatku krawat będzie bardzo krótki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 3 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Październik 2011 Zgadzam się z mosze. Za to jeżeli masz normalne proporcje lub raczej krótkie nogi to lepiej będziesz wyglądał w spodniach z wysokim stanem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macaroni Napisano 3 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Październik 2011 Czy fałdki są potrzebne. Hm... Chciałbym by spodnie opadały na buta, a żeby tak się stało to fałdka na pewno się utworzy. H8, nie idz jeszcze do krawca... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
h8r3d Napisano 4 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 4 Październik 2011 Braki jeszcze wychodzą wiadomo Ale nie spisuj mnie od razu na straty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m.z. Napisano 4 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 4 Październik 2011 nie w tym rzecz. lepiej porządnie się dokształć, poczytaj, popatrz, zastanów, niż na siłę szyj garnitur który będzie zmarnowaniem pieniędzy. case fałdek dość dobitnie pokazuje braki w podstawach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
h8r3d Napisano 4 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 4 Październik 2011 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 4 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 4 Październik 2011 A czemu proponujesz rozporek na guziki? Mam w mundurze rozporek na guziki i załatwianie pierwszej potrzeby nie jest komfortowe . Zamki się zacinają, guziki nie. Był taki odcinek Jasia Fasoli w którym miał się spotkać z królową i ręka utknęła mu w rozpiętym rozporku, który próbował zapiąć. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
h8r3d Napisano 4 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 4 Październik 2011 Jaś Fasola w ogóle był specyficzny i miał w życiu ponadprzeciętnego pecha, miejmy nadzieję, że mój zamek się nie zatnie coby uniknąć takich sytuacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BazukaJoy Napisano 15 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik 2011 Chciałbym prosić was o poradę. Również powoli przymierzam się do garnituru szytego na miarę. Garnitur chciałbym jak najbardziej uniwersalny (taki pierwszy garnitur bespoke), granatowy. Na początek chcę zrobić analizę karnacji aby lepiej dobrać kolor. Myślę o krawcu może mniej renomowanym jak na pierwszy raz. Chodzi mi o odpowiedni stosunek jakości materiału do jakości krawca. Spodnie na szelkach. Może ktoś polecić jakiś krawców z województwa Opolskiego ewentualnie z Wrocławia? Może pytanie zabrzmi ignorancjo. Ponieważ również planuje kupić odpowiednie koszulę, z wąsko rozstawionym kołnierzykiem. Powinienem najpierw martwić się o koszulę? Ps. Gdzie kupię takie koszulę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pszemau Napisano 15 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik 2011 Ponieważ również planuje kupić odpowiednie koszulę, z wąsko rozstawionym kołnierzykiem. Powinienem najpierw martwić się o koszulę? Ps. Gdzie kupię takie koszulę? Jaki to jest wąsko rozstawiony kołnierzyk? Chodzi o jego rogi? Możesz wrzucić przykładowe zdjęcie? Pytam, bo to może być nie najlepszy pomysł na koszulę do garnituru i krawata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BazukaJoy Napisano 15 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik 2011 Zdaje się że nazywa się narrow collar. Taki jak doradzają Mi tu viewtopic.php?f=1&t=823&start=100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pszemau Napisano 15 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik 2011 Zdaje się że nazywa się narrow collar. Taki jak doradzają Mi tu viewtopic.php?f=1&t=823&start=100 Jak doradzają tu, to co ja mogę? Zbyt narrow collary kojarzą mi się z amerykańskimi kreacjami lat 90-tych oraz Jackiem Kawalcem z Randki w ciemno. Ale na pewno da się też dobrze w tym wyglądać, byle collar nie był jednak zbyt narrow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pszemau Napisano 2 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 2 Grudzień 2011 Nie jest to pierwsze bespoke, ale poproszę o poradę. Oglądałem dziś, co mają w Merino i na Orlej. Myślałem o czymś na zimę, ale najfajniejsze co znalazłem, to granatowa Loro Piana 130's za 220 peelenów. jakość ok, cena chyba też, ale taki cienki i dość sztywny ciemny granat kojarzy mi się najbardziej z letnią klubową marynarką. Nie sądzicie, że to może być zbyt gesty splot na upalne lata, kiedy przewiew jest w cenie? Bo pani w sklepie mówi "proszę pana, przecież to włoskie, oni tam wszyscy tak chodzą...", ale ja byłem we Włochach i coś jej nie ufam po tym, co widziałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meqoq Napisano 2 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 2 Grudzień 2011 Nie jest to pierwsze bespoke, ale poproszę o poradę. Oglądałem dziś, co mają w Merino i na Orlej. Myślałem o czymś na zimę, ale najfajniejsze co znalazłem, to granatowa Loro Piana 130's za 220 peelenów. jakość ok, cena chyba też, ale taki cienki i dość sztywny ciemny granat kojarzy mi się najbardziej z letnią klubową marynarką. Nie sądzicie, że to może być zbyt gesty splot na upalne lata, kiedy przewiew jest w cenie? Bo pani w sklepie mówi "proszę pana, przecież to włoskie, oni tam wszyscy tak chodzą...", ale ja byłem we Włochach i coś jej nie ufam po tym, co widziałem Nie da się nic na ten temat napisać, jeśli nie podasz gramatury... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pszemau Napisano 2 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 2 Grudzień 2011 No właśnie. A tymczasem pani odmówiła podania gramatury, tłumacząc, że oni się kierują 's-ką... Nie miałem niestety czasu dociekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 2 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 2 Grudzień 2011 Ta s-ka to moim zdaniem ma sens jako parametr dopiero po rodzaju materiału i gramaturze. Materiały jakie mają na Orlej kompletnie nie nadają się na zimę, szczególnie na spodnie. Zakupiłem u nich materiał na garnitur, nawet jeden z "grubszych", a spodnie były doskonałe na upały ~30C, ale już przy 15C nie dawały rady. W Merino mają cięższe materiały, ale bardzo słabo jest z ich jakością. Na zimę doradzam oferowane przez zaki'ego materiały z próbnika P & B Universal, a na temperatury poniżej 0C flanelę, której zakup w promocyjnej cenie z 2 miesiące temu był oferowany. Ale nawet po normalnej cenie, jest tego warta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi